неделя, 24 август 2014 г.

Как да станеш донор на стволови клетки

През последните десетилетия лечението със ствоволови клетки стана доста популярно и заедно с него съхранението на стволови клетки. Болестите, които се повлияват от терапия със стволовите клетки са левкемия, остеопороза, рак на кръвта, Алцхаймер, болести на сърцето, инсулт и Паркинсон и още много други. Благодарение на функцията на стволовите клетки да се превръщат в клетки,  които са ни необходими (костни, мускулни или нервни) ги прави изключително ценни и ефективни при лечението на редица тежки болести. За това доста родители се възползват от услугата за съхранение стволови клетки извлечени от пъпна връв при раждането на детето си в специални банки за съхранение. Услугата е прекрасна възможност да подсигурим здравето на детето си през следващите 25 и повече години. До момента е доказано, че размразени стволови клетки са напълно жизнени и годни за трансплантация след период от 25 години, но те първа се очаква точи период да се увеличава.
И въпреки, че услугата за съхранение е налична не всички родители успяват да се възползват от нея по финансови или други причини. Ако вие сте един от тези родители тогава е добре да се замислите за донорство на пъпна връв при раждане, защото така можете да дадете шанс на много хора. До момента официално има регистрирано 1350 донора на стволови клетки от костен мозък и от пъпна връв. Разликата е, че при второ процедурата е абсолютно безопасна и без никаква болка, а освен това превръща пъпната връв от органичен отпадък при раждане до животоспасяващ лек. Стъпките за даряване на стволови клетки са пет:
Първата стъпка е да се регистрирате като доброволен дарител чрез попълване на необходимите документи и взимане на кръвна пробва за определяне на HLA формулата, която определя съвместимостта. Съвместимостта при дарение на пъпна връв е много по-висока от тази извлечена от костен мозък на възрастен човек, защото стволовите клетки все още не са изложени на различни влияния в организма. При следващата стъпка можете да бъдете повикан за допълнителни изследвания за здравословното ви състояние в случай, че е има подходящ приемник. При третата стъпка ще ви бъде даден медикамент, който повишава броя на стволовите клетки. През това време може да изпитвате болки в мускулите или костите както и по време на взимане на костен мозък от тазовата кост, което е и четвъртата стъпка. Петата стъпка е вашето възстановяване през  което сте под наблюдение и продължава около 4-6 седмици. Много по-лесния и безболезнен начин за даряване на стволови клетки е чрез пъпната връв, която осатва при раждане като по този начин дарявате стволова банка, която може да бъде използвана поне за двама нуждаещи се и то с клетки с висока съвместимост. За сравнение само една трета от нуждаещите се могат да се възползват от дарени стволови клетки от костен мозък, докато стволовите клетки от пъпна връв за подходящи почти за всеки и много от критериите за съвместимост отпадат.

За да дарите стволови клетки от пъпна връв трябва да се свържете с дарителския център в Александровска болница и да заявите вашето желание. Ако имате определена дата за раждане трябва да я обявите, ако ли не трябва да уведомите екипа в момента, в който тръгнете към родилното. От друга страна трябва да предупредите и самия екип в болницата, че искате и очаквате екип, който да вземе остатъка от пъпната връв като дарение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар