петък, 3 октомври 2014 г.

Как да изберем педиатър?

Изборът на педиатър е едно от най-отговорните решения, които трябва да направите и за това не е толкова лесно и просто. Но дори и първоначалният ви избор да не се окаже най-добрия, винаги можете да го смените. Но за да не подцените първоначалния избор, тъй като той е важен заради ваксините и първите ви дадени съвети, е добре да потърсите най-подходящия още месец преди термина ви. Често се получава така, че исканият от вас педиатър има достатъчно клиенти и не може да поеме повече, за това е важно да имате поне няколко педиатъра на ум. Когато имате списък с желаните педиатри намерете време заедно с бащата да обиколите всички и да се запознаете с тях и техните методи преди да изберете вашия фаворит, така както бихте обиколили детските ясли преди да изберете най-добрия вариант за детето си. Тъй като това е човека, в чийто ръце поверявате живота на детето и, когато то е в най-крехка възраст не бързайте с крайното вземане на решение.
Другото, което трябва да съобразите избирайки педиатър е локацията на кабинета му. Бързо и лесно ли можете да стигнете до него и той до вас или са необходими повече време и превозни средства? Ако разполагате 24 часа в денонощието с кола помислете и дали самото пътуване до педиатъра не е свързано с тежък трафик в пиковете часове или с твърде дълга дистанция. Също както изборът и приемът в детските ясли в София са базирани на местоживеенето и местоработата, за да са най-удобни на родителите, избора на педиатър е добре да стане по същите критерии – спрямо местоживеенето. Освен това е важно да попитате педиатъра си дали е на разположение по телефона денонощно, а не само в приемните часове.

И накрая, когато отидете да се срещнете със самия педиатър е добре да му зададете няколко въпроса, за да се ориентирате в неговото виждане за отглеждането на детето. Първите въпроси може да са свързани с практиката, опита и образованието на педиатъра, но не подценявайте по-важните неща като отношението му към ваксините, хигиенните виждания за бебето до 6-тия месец и до първата година, както и към лекарствата, адаптираното мляко и кърменето. Не забравяйте, че трябва да можете да попитате педиатъра си за всички въпроси свързани с развитието и отглеждането на детето ви: от смяната на памперса до прохождането, тръгване на гърне и на ясла в София. Педиатъра трябва да ви насочва както във физическото развитие на детето, така и в  психическото, да ви насочва и направлява като ви оставя избор. И преди да направите крайния избор е добре да попитате за мнение и отзиви майките чакащи пред кабинета на педиатъра, в интернет и навсякъде, където можете да получите адекватна информация. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар