вторник, 20 януари 2015 г.

Кои зеленчуци са полезни според сезона?




Кои зеленчуци са полезни според сезона?

Преди години трудно се намираха определени продукти, днес вече  целогодишно може да се открият  хранителни продукти в магазина когато ни се доядат. Препоръчително е да се набляга на сезонните плодове и зеленчуци. Много лесно може да се направи и хранителни стоки- доставка до дома или офиса.
Ще ви дадем списък с полезните храни, които да похапвате сега.
Доматът е рекордьор по съдържание на ликопен. Това е един много  рядък растителен пигмент, който придава на доматите техния красив и наситен червен цвят. Домата  предпазва от рак и драстично намалява холестерола. Друга негова полза, е че помага и предпазва  от UV лъчите, а есенното слънце се счита за опасно и най-коварно за кожата. Зеленчук, който е богат на  фибри, калий  и витамин C. Човек лесно може да даде на организма си  витамини и антиоксиданти, но те и така бързо и лесно  се унищожават или просто не се усвояват от организма след топлинна обработка. Освен  ликопена, който със своите  полезните свойства в консервираните домати, кетчупа, доматено пюре. За целта обаче е нужно време и желание, за  консервирането на домати за зимата. За тези, които нямат такова време, просто ги замразите във фризера. Така, през по студените дни, когато трудно се намират качествени домати ще са ви на една ръка разстояние и с една доставка на месо, ще можете да направите вкусна вечеря по всяко време.
Друг полезен зеленчук е зелето. В него има  антиоксиданти, които успешно  предпазват тялото от видове рак, а желязото в него  е необходимо за нормалното кръвообразуване и поддържане на функциите на мозъка ни. Богат източник на фибри. Боба е  богат на белтъчини и фибри. Макар и толкова малък той дава на нашият организъм още антиоксиданти, витамини, както и нужните ни минерали и желязо. До известна степен той е заместител на  месото, тъй като и боба е източник на доста  протеини.  Успява бързо да утоли  глада. Именно  есента е времето, през което трябва да прочистите кръвта си с малко повече боб. Броколите са богати на фолиева киселина, фибри и калций. Те се смятат за един от най-силните природни борци с рака. В много изискани рецепти присъстват броколите. Богати са и на бета-каротин, и има положителен ефект върху косата и кожата. Вие които зеленчуци обичате да похапвате? Забеляза ли ли сте положителен ефект след тяхната употреба върху кожата и здравето си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар