понеделник, 23 март 2015 г.

Какво представлява натриевият глутамат?




Какво представлява натриевият глутамат?
В нашето ежедневие поемаме всякакви храни, но малко от нас се замислят какво съдържат те. Допълнително взимаме и хранителни добавки, поради липса на някои вещества и минерали в нашият организъм. Именно от тях може да се получат някои проблеми, ако не ги приемаме правилно и точните за нас. Знаете ли какво представлява натриевият глутамат? Той е популярен и като китайска сол и представлява аминокиселина, която има свойството да повишава всички вкусови качества на продукта. Това става като се въздейства на чувствителността на рецепторите на езика ни, благодарение на който ние разбираме, дали дадена храна е сладка, солена, кисела, горчива и т. н. Не забравяйте, че каквото и да хапвате и да пиете като хапове, е важно в менюто ви да присъстват плодове и зеленчуци,  които да са добре измити.
Натриевият глутамат е известен още и като Natural Meat Tenderizer, Monosodium Glutamate, Аginomoto, с абревиатурата MSG и още няколко наименования, с които се обозначава че присъства в състава. В повечето случаи се използва като добавка в салатните заливки, както и в разтворимите супи, които са така популярни особено с ежедневието на работещите хора. Може да се срещне и във фиксовете и бульоните на кубчета. Също така в чипса и при някои замразени полуфабрикати и в ресторантите. Важно е да се знае, че при някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене. Според някои изследвания може и да уврежда нервните клетки. Важно е да обсъдите с вашият лекар дали при вас съществува риск, след редовна употреба на натриев глутамат от диабет, мигрена и ред други неприятни и по тежки заболявания. Ако се чудите как да разберете, дали във вашите храни било то от ресторанти или хранителни стоки магазин, от които поръчвате онлайн продукти, то нейният вкус изглежда безвкусна. Много известни лаборанти и лекари не спират да правят опити, като един от тях направен от  Ърб с опити с мишки е успял да установи, че натриевият глутамат води до затлъстяване. При самото раждане на мишките изследователите инжектирали  натриев глутамат, който увеличавал няколко пъти нивото на инсулина в кръвта на гризачите. Именно за това всички участващи изследователи смятат, че употребата на натриевият глутамат, който се влага в храната, се слага там, за да причини зависимост към него и така да бъде търсен постоянно даденият продукт. Можете да следите дали във вашата храна присъства тази съставка, като четете съдържанието, в което би трябвало да са посочени подобни съставки. Замислете се дали имате някаква зависимост към определена купена храна. Какво е вашето мнението за натриевият глутамат?

Няма коментари:

Публикуване на коментар