вторник, 14 януари 2014 г.

Сватбата при мюсюлманите


Сватбата при мюсюлманите

При мюсюлманите имамът изпълнява ролята на едно служебното лице както е при  при гражданския брак и има за цел само да им даде  благословия на младоженците. При исляма всички знаем,както от историята, то така и във всички филми,които гледаме за тази религия, че бракът е строго регламентиран договор, но също така има  и голяма доза свещена натовареност. Всички турците смятат  брака за един много свещен обичай, дори и когато не присъства някакво духовно лице или няма дори религиозна церемония. При записвания за Турция може да попаднете на подобна церемония или ако искате да научите повече, може да разпитате местните.
Интересната част е в  навечерието на сватбата, когато  у момичето се прави както се казва къна геджеси, а у младоженеца  е  даул чалдърмак. В България знаем как се казват! Преди самата сватба, в една от  стаите  в дома на булката, се разпростра целия й чеиз, за да може да се види от всички и да се прецени как ще изглежда и дали има всичко нужно. Вече в  деня на самата сватба булката се къпе, а след това една  жена къносва косата й, дори глезените й както и  китките на ръцете й . А при младоженеца, аналогично на младоженката е  бръсненето му. При избора на Ранни записвания в Турция трябва да знаете,че може да научите много за техният начин на живот и традиции. Според старият обичай  при пристигането на младоженеца в домът  на булката, той задължително трябва да й напълни лявата обувка с много пари. Вече когато  парите се сторят достатъчни на тези,които са при булката , те пускат младоженеца в една добре приготвена стая. Тогава  завеждат  младоженката,,която е с пуснато було  и тогава пристига ходжата, който в присъствието на  2  свидетели извършвал бракосъчетанието, което е съгласно ислямският канон.След тази церемони идва ред на  свекърът , който се разплащал с бащата на булката, следва една веселба благодарение на музикантите , които засвирват хоро, а през това време свекървата пръска дребни стотинки и различни сладки бонбони, дори ориз или жито, което е подготвил за този момент. От там вече  се тръгва за дома на младоженеца, където  свекървата посреща младоженката задължително с хляб, и трябва да има менче с вода , като й давала да хапне видове  сладки,  кисели, дори и горчиви и по солени блюда , както и  лютиви с мед и масло, за да им е богат живота. След самата сватба , младоженецът я водел на гости при 7  души , които са негови роднини в продължение на 7 дни. Така  той я запознавал с роднините си. Или така нареченият меден месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар