вторник, 28 януари 2014 г.

От къде произлиза пицата и нейната история




От къде произлиза пицата и нейната история

Едва ли ще ви учудим ако кажем, че именно римляните имат богат принос за откриването и това популяризиране на пицата. Преди много време те  консумирали само кръгъл хляб, който бил обогатен с различни видове полезни  билки и зелени подправки, наречен -плацента. През далечното Средновековие с думата –пица-  са наричали всички разновидности на този вид  кръгъл хляб, независимо от това какви продукти, се добавяли в него, днес всеки, който избере изгодна почивка Италия няма как да не опита поне един модел от пиците, които се предлагат там. Твърди, се  че едни от главните фактори, които са допринесли пицата да се превърне в толкова  популярно ястие и да покори света, са нейната способност да се приготвя много лесно и да е винаги различна. Още едно нейно  предимство е това, че е достъпна и е подходяща както за бедни то така  и за богати. Важна част от нейното  приготвянето , но на една наистина вкусна пица е нейното тесто. Майсторите на пица  са специалисти в това да направят тестото само на ръка, без да използват каквито й да е кухненски прибори, дори точилка. Ако изберете оферта Италия 2014 можете на места да видите как се прави тя. Готвачите – майстори на пици замесват тестото, като слагат задължителните 4  съставки , а това са - брашно,  сол ,вода и малко мая. След това идва редът и на хвърлянето на  тестото във въздуха и го завъртат над ръцете си.  Така тестото става абсолютно равномерно.
Любопитното е , че Италианският Парламент приема закон именно за Традиционната италианска пица, в него са определени точните  съставки и начина на приготвяне на италианската пица . Първите сведения , които има за приготовление на пица са още при древните гърци и римляните. През 1522 година, в Неапол се появява модел  на италианската пица, а през 17 век има и хора,които се занимавали специално в правенето на пица. Като класически разновидности на италианската пица са модели като  „Маргарита“, „Калцоне“, „Маринара“, „Капричоза“, „Четири сирена“, „Диавола“ и още много други модели. Смята се от някои, че едни от най-изискани гарнитури в / у  пицата се слага от  французите, които използват много  видове сирене: рокфор, бри, гауда или пармезан . Може би ще ви бъде любопитно да разберете, че в цял свят само за едно денонощие се консумират над 500 милиона пици,които са  с различна форма и размер, а пък около 7 млн. документи неприятно са  унищожени от хапващите  пица, докато са на  работното си място.


Няма коментари:

Публикуване на коментар