четвъртък, 20 март 2014 г.

Какво да гледаме когато купуваме жилище в новопостроен блок?

Вземането на големи кредити за закупуването на ново самостоятелно жилище не е по джоба на всеки и не всяко семейство може да си позволи да отделя около 700 - 1 000 лв на месец за изплащането му. За това много семейства прибягват до избора да си купят жилище на зелено – тогава цената е почти на половината и дори ипотечния заем не изглежда толкова невъзможен и труден за изплащане. Но който и начин да изберете на покупка на жилище знаете ли какви са най-честите грешки и пропуски на новодомците при предаването на вече готовия обект?
  • -          Обекта е почти завършен, но няма акт 16 или вече така нареченото разрешително за ползване. Ако строителя е продал повечето апартаменти или всички може да каже на собствениците, че те ще трябва да си довършват документално сградата, защото те са собственици, а той вече няма собственост в тази сграда.
  • -          Ако сградата е с много апартаменти може да е необходимо изграждане на собствен трафопост, за да се пуснат по-големи мощности електричество, така че тока не спира през час, ако в повечето апартаменти вече са се нанесли. Строителя може да остави тази задача и неочакван разход на собствениците на сградата поради горепосочените причини.
  • -          Довършителните работи на общите части не са довършени. Това означава, че може да липсва парапет на стълбището, пощенски кутии, входна врата към входа, мазетата или таваните и други такива. Ако искате акт 16  и одобрение от строителния надзор трябва добре да проследите дали всички такива подробности ще бъдат спазени и изпълнени до край, защото в противен случай вие ще трябва да поемете допълнителните разходи.
  • -          Довършителните работи във вашия апартамент – дори всичко да е довършено добре си погледнете договора, за да се уверите, че написания гранитогрес не са на практика плочки, дограмата е алуминиева и всичко й работи, няма течове, всички интериорни врати са както са описани и са поставени без луфтове, не са изметнати и нямат дефекти. Някой път се случва всичко да е наред, но строителя да е сложил входни врати, които да са с по-ниско качество и съответно цена. Проследете и това, защото често измъчените новодомци просто нямат търпение да влезнат в дома си и след всички премеждия и допълнително чакане (строителните обекти никога не са готови на първоначално посочената дата в договора за изпълнение) са готови да направят всякакъв компромис само и само да започнат да се нанасят.  


Важно е да проследите дали всичко е наред и дали е по договор, защото веднъж подпишете ли приемо-предавателен протокол нямате право на възражения дори и да ви прокапе тавана или прозореца на следващия ден. За това се уверете, че всичко от вратите до цвета на стените са такива за каквито сте се договорили. Всяка една подробност, с която направите компромис ще трябва да се справите вие и за ваша сметка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар