вторник, 2 декември 2014 г.

Как да приготвим зеленчуците така, че да запазят своите полезни съставки?




Как да  приготвим зеленчуците така, че да запазят своите полезни съставки?

Всеки един, който се занимава по сериозно с готвене, знае,  че зеленчуците изискват различна обработка при готвенето. Едни се  нуждаят от специално внимание, при което да се съхранят  нужните фибри, всички антиоксиданти, заедно с витамините и минералите. За жалост при топлинната обработка повечето от тях се разпадат, но има начини, които да предотвратят поне част да се запазят.

Ако обичате броколи, то за гответе избирайте здрави и тези, които са с  тъмнозелен цвят с тесни пъпки.   За приготвянето на ястие трябва да  отрежете стъблата по дължината, след това на още  2, за да се получат жулиени. Голямо удобство ще е ако имате в кухнята си и пожарогасители- ремонт, който е минавал редовно, за по – голямата ви безопасност. Пожарите възникнали в кухня са  в един от високите проценти. При печенето на броколи е важно да не е повече от  10 минути в силно загрята на 250 градуса фурна. Може да използвате и  пресован зехтин и хартия за печене. Това е правилният начин, с който да  запазите  вкусовите им хранителните качества.

Ако изберете готвене на пара още по- добре, Така можете да добавите и цветове на броколите. В кухнята редовно се използват и моркови. Те са любими на малките деца, 
Ако досега не са ви се стрували  капризни, то знайте, че лесно  губят част от полезните си вещества при погрешна обработка.  Старайте се да има редовна пожарогасител- проверка, ако вашите деца са на възраст и разбира какво правят, то можете да отидете с тях.Така ще се научат на отговорност. В кухнята ще знаят и как да реагират при проблем. За моркови соте е нужно да нарежете на кръгове оранжевият морков. В малко масло на средна температура. Целта е да се готвят докато омекнат.  На пара също е добро решение за готвене на моркови.  Лекото запичане или приготвяне на пара запазва голяма част от хранителни витамини и минерали на тези зеленчуци. Най-добрият начин да сготвите спанака и то без да нарушите свойствата му е задушаването.  Нужни са ви само 2 чаени лъжички рапично олио в тиган на средна температура.  Нужно е да омекнат листата и всичко е вече готово. Можете да му добавите и малко бяло вино.  Запитайте се вие как готвите? Умеете ли да преценявате колко дълго време да приготвяте едно ястие?

Няма коментари:

Публикуване на коментар